prva strana

Ponedeljak, 6. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2005 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Mi i oni

Branko Vićentijević

Benzin i aska

– Taman je rešeno pitanje sumnjivog tankovanja oko 8,5 tona benzina na „Beopetrolovoj” pumpi kod „Kosmaja”, što je danima bio test za neorganizovanu opštinsku vlast, kad im je novu dževu zadala pit bul keruša Aska, koja je u dvorištu obdaništa „Naša radost” napadala (i izujedala) druga Žarka (Vasiljevića) iz Tehničke službe Ustanove „Milica Nožica”, koordinatorku vaspitačica Radu Križan, „Vidrakovog” šintera Reksa (Žiku Cvetkovića), RTS-ovog TV snimatelja Darka Despotovića… Pet dana je trebalo odgovornima da se organizuju, da u Lajkovcu pronađu stručnjaka sa specijalnom puškom (i municijom) za uspavljivanje životinja, pa je Aska sa svojim štencima, preko privremenog azila za pse lutalice u Mrčiću, stigla u sličnu ustanovu beogradske organizacije za zaštitu životinja „Orka”. Ona sada čeka ko će je usvojiti, a njenom „neodgovornom vlasniku” u Naselju zbratimljenih gradova, koliko nam je znano, policija nije ušla u trag.

U ovom slučaju, za razliku od „Napredovog” štrajka, nije morala da posreduje Regionalna kancelarija OEBS-a u Beogradu. Nije bilo ni pretnji da će Valjevo, ukoliko se ta stvar (sa „Napredom”) brzo i povoljno ne reši, imati ozbiljnih problema u odnosima sa zemljama EU i belosvetskim donatorskim organizacijama. Dilema je sada da li će koalicija na vlasti, nacionalne i državotvorne provinijencije, pristati da joj se u posao mešaju „strani plaćenici i domaći izdajnici” ili će, ipak, zarad viših interesa „leći na rudu” i smeniti Jovana Bugarskog. Čak i po cenu da drug Đorđe (Milićević), u znak protesta, podnese ostavku na mesto potpredsednika lokalnog parlamenta, bez obzira na to što bi „svi bili na gubitku”.

Pa, jesmo li se, drugovi, za to borili? Drugo je pitanje koji će to „neki drugi Jovan” pokušati da disciplinuje kolege, nagovori ih da prekinu štrajk započet 8. jula, povuče ili umnoži krivične prijave i tužbe, vrati ih na platni spisak…